kleuren_beinvloeden
kleuren_beinvloeden
kleuren

Wat ook de uitdrukking van kleuren kan toevoegen aan documenten, uitstraling, gebouw en auto, er zijn ook technische beperkingen die de mooie uitstraling de das kunnen omdoen. Zo is er een groot verschil in druktechniek voor papier en plastiek of zelfs de belettering van wagens.

Gewoon drukwerk wordt gemaakt in PMS-kleuren (een kleureninkt vooraf gemengd) of quadri (een menging in puntjes tijdens het drukken). Het verschil zit hem in de kostprijs en de mogelijkheden. Zo zal een krant of magazine steeds in quadri gedrukt worden en een 2-kleurenhuisstijl vaak in PMS-kleuren. Toch kan je met de quadri-menging niet elke kleur maken, maar slechts benaderen, wat een verschil in kleur kan veroorzaken. Als je dus kiest voor een steunkleur voor je logo, kan je best eens nakijken hoe flagrant dit verschil wel is of je kan voor nare verrassingen komen te staan bij je eerste advertentie. De kleur die hier het meeste last van heeft, is beslist oranje, maar ook bepaalde types van groen en purper hebben hier problemen mee. Vraag alvast een staaltje van de kleur vooraf.

Dan heb je nog het verschil tussen PMS-kleuren, die voor drukinkten worden gebruikt, en RAL-kleuren, die voor bespijkering (wagens) of schildering (interieur en bouw) worden gebruikt. Ook hier is er sprake van een verschil tussen de beide mogelijkheden en zijn er standaardkleuren en duurdere kleuren. Als je dus verwacht veel extra’s in bouw en interieur nodig te hebben, of over een hele vloot wagens beschikt, kan je ook hiermee best vooraf rekening houden.

Jouw logo staat echter nooit alleen. Daarom zet je best niet teveel kleuren in jouw logo, al heeft Fortis hier een mooie uitzondering op gemaakt. Naast de druktechnische beperkingen van een veelkleurig logo (het is immers altijd duurder in meerdere kleuren) moet je er ook rekening mee houden dat je logo minder combineerbaar wordt met andere logo’s, documenten en uitstralingen. Je moet immers met teveel rekening houden. Eenvoud siert en dat is zeker voor logo’s en kleuren het geval.

Phobos & Actor • Grotesteenweg 3a • 2440 Geel • info@phobosenactor.bewww.phobosenactor.be • webdesign Barbara Decraene