luxueus_zwart
luxueus_zwart
kleuren

Associaties
Zwart mag dan al klassiek zijn, toch heeft het een constante ernst over zich. Zwart is de meest voorkomende drukkleur, maar meestal enkel gebruikt voor letters. Het is een efficiënte kleur, die veiligheid, zekerheid, maar ook koudheid en onderdrukking, uitstraalt.


Godsdienst
In de liturgie heeft zwart de betekenis van rouw, maar gelijktijdig van ernst en zekerheid, bij het huwelijk of bij het dragen van het zwarte gewaad van de predikant. Soms drukt het het kwade, het boze uit, dan weer staat het voor het edele, de glamour.


Marketing
Dezelfde dubbele betekenis vind je terug in de marketing. Een effen zwarte achtergrond zorgt voor een klasse- en stijlvolle verschijning. Het drukt een schittering uit die enkel thuishoort in de opperste klasse en de kunstwereld. Het inverse beeld dat je verkrijgt door witte letters op een zwart vlak te gebruiken, zorgt voor een opvallende aandachtstrekker, al is het hier duidelijk dat overdaad schaadt. Teveel witte tekst op een zwarte achtergrond is immers zeer vermoeiend voor onze ogen om te lezen. Een zwarte achtergrond zorgt tevens voor een goed contrast om lichte en krachtige kleuren sterk te doen uitkomen.
Zwart kan ook de nodige dramatiek in documenten versterken en is uitstekend combineerbaar indien je verschillende stijlen in één document moet brengen.

Zwart mag dan gewoon een kamer zonder licht zijn, toch zijn er heel wat schakeringen in zwart. Het is boeiend om de verschillende tinten, en ook de gebruikte papiersoort, eens onder de loep te nemen, want niets is helemaal hetzelfde, zeker met zwart niet. Het is tenslotte de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet, niet?

Phobos & Actor • Grotesteenweg 3a • 2440 Geel • info@phobosenactor.bewww.phobosenactor.be • webdesign Barbara Decraene