stralend_geel
stralend_geel
kleuren

Associaties
Er is geen kleur die beter het positivisme of optimisme weergeeft dan geel. Geel dankt wellicht het optimisme en de vriendelijkheid aan het licht van de zon, de prachtige bloemen in bloei of de paasbloemen die de lente inzetten. Niets geeft ons meer levenslust en dus is die gele kleur wellicht van nature uit een bron van vriendelijkheid en creativiteit.
Geel activeert de hersenen en zet aan tot werklust.
De grote hoeveelheid licht in geel zorgt voor een enorm opvallende kracht, waardoor geel ideaal is om ons te waarschuwen, zoals met flitslichten bij werkzaamheden.


Godsdienst
Naast de pauselijke vlag is geel ook het teken van nieuw leven en het paasfeest voor de katholieke kerk, al dankt geel haar negatieve betekenis van verraad ook aan de middeleeuwse kerk, waarbij uitgestotenen, zoals joden, heksen, moslims of beulen, verplicht werden om geel te dragen. In het Verre Oosten is geel een goddelijke kleur, waardoor je ze steevast terug zal vinden bij boeddhistische monniken. In China was de gele kleur voorbehouden voor de keizer.


Toepassing
Het vrolijke optimistische karakter doet de kleur vaak gebruikt worden om mensen uit een dipje of depressie te krijgen. Een beetje zonlicht kan immers wonderen doen! Het hoeft dan ook geen betoog dat de gele kleur veelvuldig voorkomt in de reissector om ons te doen dromen over zonnige bestemmingen en te laten genieten van het leven.

Het is een sterke steunkleur, die je wel best achterwege laat in teksten, gezien de onleesbaarheid op een witte achtergrond.

Phobos & Actor • Grotesteenweg 3a • 2440 Geel • info@phobosenactor.bewww.phobosenactor.be • webdesign Barbara Decraene