vurig_rood
vurig_rood
kleuren

Associaties
Rood is een absoluut warme kleur die voor energie, mannelijkheid en fysieke moed staat, al lokt ze vaak ook opstandigheid en spanning uit. Een kleur die meer dan enige andere verwijst naar seks, macht, passie en gevaar. Geen toeval dat we stoppen voor het rode licht. Het wijst ons immers op gevaar, door de associatie met vuur reeds jaren bekend.
De kracht van rood is pas echt duidelijk als je ziet wat een rode lap stof bij een stier kan teweegbrengen.


Godsdienst
Zowel in het boeddhisme als in de islam verwijst de rode kleur naar vuur. In het christendom verwijst ze naar het bloed van Jezus. Bovendien werd de rode kleur ook negatief geassocieerd met duivelsbeelden. Maar veel duidelijker is de associatie met de opstand van de arbeidslieden en de daaruit ontstane politieke socialistische strekking. ‘Rood is troef’ verwijst dan ook sinds jaren naar de sterke politieke socialistische impact.


In marketingtermen zal je rood vaak tegenkomen in de wereld van fastfood - denk maar aan McDonald’s of Quick - door de begeerte die deze kleur opwekt en de sterke impuls qua snelheid en energie.
Rood is tevens de kleur die door de kracht uitstekend geschikt is om zaken te accentueren, en wat dienen we meer te accentueren dan de solden of kortingen die we onze klanten aanprijzen?

Vaak wordt het zo gebruikt om bedrijven met een serieuze of designondertoon toch iets meer dynamiek en kracht te geven: als het ware dat stukje passie om het geheel kleur te geven. Veel designmerken gebruiken dan ook een accentkleur rood.

Phobos & Actor • Grotesteenweg 3a • 2440 Geel • info@phobosenactor.bewww.phobosenactor.be • webdesign Barbara Decraene